Els orígens d’aquest negoci familiar es remunten a l’any 1980, quan el paller d’una antiga masia de Sant Martí d’Empúries es va convertir en un bar d’estiu amb terrassa. Coincidint amb l’arribada de la flama olímpica a l’antic port d’Empúries l’any 1992, L’Esculapi es va va transformar completament per convertint-se en un Restaurant-Pizzeria.

L’especialitat per excel·lència de L’Esculapi són les pizzes elaborades amb la nostra pròpia massa mare al forn de pedra, entre les que destaquen la bomba burrata –amb crema de parmesà, tomàquet cherry confitat, speck, burrata i ruca–, la pizza de foie o la tartufona –tòfona, mozzarella, xampinyons, pernil ibèric, parmesà i ruca–.

A més de les pizzes, amb el pas del temps es van anar incorporant a la nostra extensa carta plats de peix i de carn. Peixos que servim a la planxa, al forn amb patates i ceba, o a la Donostiarra amb oli, all i bitxo. El rapet de Roses, el gall de Sant Pere, la sarsuela de peix o una completíssima safata de marisc (amb llamàntols, gambes, escamarlans, navalles, cloïsses, canyailles i musclos) són algunes de les propostes destacades de la secció de peix, que procedeix majoritàriament de les llotges de L’Escala, Roses i Palamós. A l’apartat de carns, destaca l’espatlla de xai a l’forn amb patates, el magret d’ànec amb salsa de gerds o el melós de vedella amb salsa de vi negre, sense oblidar elaboracions més senzilles com el conill a la graella, l’hamburguesa de bou o les costelles de xai de l’Empordà.

Les tapes han sigut l’última incorporació de L’Esculapi.La carta de tapes inclou des de les elaboracions més clàssiques com el pop a la gallega, les anxoves de l’Escala amb pa amb tomàquet, els calamars a la romana… fins a tapes d’autor com el caneló a la crema de tòfona o les carxofes arrebossades amb foie d’ànec entre d’altres.

Arrossos caldosos, com el de llamàntol o llagosta, o secs com la paella marinera; pastes fresques com els tagliatelle amb vieires i verdures o els espaguetis a l’all amb gambetes i cloïsses i amanides per a tots els gustos completen l’extensa carta de L’ESCULAPI, restaurant batejat amb aquest nom en homenatge a el déu grec de la medicina, l’escultura més emblemàtica trobada en el jaciment d’Empúries l’any 1909.

Terrassa de L'Esculapi l'any 1980